Uppteckning nummer NM-SHA01272

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Mellan två berg låg en stor myr. På denna arbetade en man med höbärgningen, som hette Lasse. Han höll på länge utefter lördagsnätterna, och detta tyckte ej jättarna i bergen om. Så en lördagskväll fick Lasse höra jätten i det ena berget ropa till den i det andra: "Hej, Olle Bueribergson". Den andre svarade: "Vad vill du, Skrammelilhällom?" - "Får jag låna storkitteln din och koka Lasses långa lår i, för han aldrig vill göra kväll på lördagskvällen?" -- "Vad får jag för lånet?" Men då fick Lasse brått att ge sig iväg hem, sedan slutade han rätt tid på lördagskvällarna.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen II.